viernes, 8 de febrero de 2013

Massatge d'alliberament Facial


L'alliberament Fascial o Mobilització Fascial és una tècnica usada per desenvolupar un cos ben equilibrat, mòbil i simètric dins del sistema esquelètic i del teixit tou. El sistema fascial consisteix en beines del teixit conjuntiu que es dispersen a tot el llarg del cos en una trama tridimensional embolicant a totes les estructures anatòmiques (fins i tot fins a nivells cel lulars). Com que és una part integral de totes les estructures, juga un paper vital en el funcionament corporal. La fàscia és teixit conjuntiu i proveeix un paper estructural, protector, de nutrició i de suport corporal.

Una de les problemàtiques més conegudes de la Fàscia són els Punts gallet o "Triggers points" que formen part de la Síndrome de Dolor Miofascial (SDM) dels que ja hem parlat anteriorment.

Què és la Fascia?

Com el nom indica, l'alliberament miofascial implica l'estirament de la fàscia. Per definició, la fàscia és un full de teixit conjuntiu fibrós que envolta l'organisme sota la pell, inclou músculs i grups de músculs, i separa estrats musculars o grups musculars. La fàscia també forma beines per als nervis i els vasos, envolta glàndules i òrgans diversos, i es torna especialitzada al voltant d'articulacions on forma o enforteix lligaments.

Perquè us feu una idea del que seria la Fàscia imaginar-vos una taronja a la qual buidaria completament la polpa deixant només l'estructura que forma els grills, a més els grills es formen al seu torn de petits trossos de polpa embolicats en aquesta estructura però encara més fina. Així és la Fàscia.

Les restriccions dins del sistema fascial poden contribuir al dolor i la disminució en la funció. Aquestes restriccions poden ser degudes als desequilibris posturals, la lesió, la cirurgia, la inflamació, la pressió i tensió anormal.

Objectius de l'alliberament miofascial

Usada sola o en conjunt amb altres teràpies, la mobilització fascial:

- Disminueix el dolor.
- Augmenta el moviment de l'articulació.
-

Restaura l'equilibri del sistema musculoesquelètic.


Intervenció de l'alliberament

L'alliberament miofascial s'enfoca en els teixits fascials que envolten els músculs. Primer, el fisioterapeuta posiciona l'àrea dolorosa ja sigui en l'extrem de la barrera de moviment o alternativament, a l'extrem oposat (l'àrea de major comoditat). Després, mentre el pacient respira lenta i fàcilment, el fisioterapeuta palpa els teixits fascials, buscant una sensació lleugera que indiqui el teixit està llest per "relaxar-se." Després de rebre aquesta indicació, el fisioterapeuta ajuda al teixit a seguir un patró de moviment espontani . El procés és repetit en diverses sessions fins que s'aconsegueix l'alliberament complet

Les sessions solen ser llargues i pausades ja que per aconseguir l'estirament del teixit conjuntiu és fonamental el factor temps, no forçant l'estirament sinó deixant que sigui l'estructura la que vagi cedint.

Per tractar els Punts Gallet hi ha tres mètodes: La compressió isquèmica manual, una punció seca o una injecció anestèsica i el mètode "estirament i aerosol". El mètode més recent i amb millors resultats són obtinguts estirant el múscul afectat mentre s'aplica un esprai de clorur d'etil. Això refreda el teixit, reduint les contractures que comprimeixen les artèries i facilita l'estirament.

Com tot el millor és provar per un mateix aquestes tècniques, que solen tenir efecte molt cridaners quan són correctament aplicades, atorgant a més una profunda relaxació després de les sessions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario