miércoles, 9 de enero de 2013

Pretemporada


No entrarem en els detalls de la planificació actual i en els tipus de mesocicles o macrocicles que hem de fer. Hi ha poques coses en les que hi hagi cert acord en el món de la planificació, i una d'elles és que els fonaments sobre els quals construir un gran rendiment es posen a la pretemporada.

Per a què serveix la pretemporada?

La pretemporada ens ajuda a establir les bases sobre les quals construir una gran temporada. No serveix de res començar a construir la casa per la teulada i començar amb entrenaments de moltíssimes hores o de gran intensitat.

A la pretemporada hem d'aprofitar per re-adaptar al nostre organisme a la rutina dels entrenaments després del període de descans, treballar el metabolisme aeròbic i començar amb les sessions de gimnàs de condicionament.

És el moment d'utilitzar altres esports per començar a millorar el sistema aeròbic, coordinació, força, equilibri i motivació. Tindrem molts mesos per fer hores i hores sobre la bici. L'objectiu és clar: aconseguir partir d'un rendiment aeròbic major quan  pugem a la bici amb esports que no gastin els "cartutxos" de la bici. D'aquesta manera podem fer natació, caminar, córrer, patinar, esquí de fons, etc ... sense desgastar nostres genolls amb el gest de la pedalada, o evitar aquesta sobrecàrrega en les lumbars que tenim sempre a final de temporada.

Com afecta una bona pretemporada a llarg de l'any?

Quan fem una pretemporada adequada nostre organisme es va adaptant progressivament a les càrregues d'entrenament sense que hagi de forçar "més del compte" per aconseguir-ho. Això es tradueix en temporades amb:
Menys lesions per la millora de la força, coordinació i equilibri
Major possibilitat de planificar pics de forma en tenir una bona base sobre la qual fer diversos "minitemporadas" dins la temporada anual.
Més capacitat per mantenir nivells alts de rendiment en un llarg espai de temps
Millor capacitat per fer entrenament d'elevada intensitat
Millora en les capacitats generals de l'esportista. Ja és palès que la ultra especialització no va enlloc i els ciclistes ja són bons corredors, nedadors o esquiadors.
Claus per començar amb la pretemporada
En el món de l'entrenament el millor refrany per a tots els que tenim pressa per agafar la forma és "No per molt matinar es fa de dia més d'hora".

He tractat de concretar quantes setmanes hauríem de fer de pretemporada però és complicat perquè a cada perfil d'esportista cal adaptar els temps i les activitats segons les seves característiques:
Cal tenir molt present que en el cas de corredors Cadets, Júnior o primers anys de Sub-23 aquesta fase ha de ser més llarga
Les primeres setmanes les bici hauria d'usar-se poc, amb una o dues sessions a la setmana seria suficient.

És el moment de fer dues o tres sessions de gimnàs, sortir a córrer o patinar. Nedar una o dues vegades a la setmana i sortir a caminar a la muntanya un cop per setmana
És un gran moment per compartir entrenaments amb la parella, fills, amics, etc ... i fer-los partícips de la nostra passió.
Durant les primeres setmanes has d'anar augmentant progressivament les sessions a la setmana d'entrenament, així com el volum i la complexitat dels exercicis.
En general la majoria de nosaltres volem anar augmentant més ràpid del que hauria, així que una bona forma de plantejar l'entrenament seria fer sempre una mica menys del que ens agradaria. Tindrem molts setmanes per fer moltes hores, i molta intensitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario