martes, 18 de diciembre de 2012

Contractura muscular

Una contractura muscular és, tal com el seu nom indica, una contracció continuada i involuntària del múscul o algunes de les seves fibres que apareix en realitzar un esforç. Es manifesta com una inflor de la zona, que implica dolor i alteració del normal funcionament del múscul.

Sol aparèixer quan aquest múscul realitza una activitat inapropiada en intensitat o en funció. Així, quan en el gimnàs agafem més pes del degut poden aparèixer contractures. O quan sense agafar tant de pes, realitzem un esforç mantingut en el temps, com és el cas d'una mala col.locació a la bici.

Les contraturas poden aparèixer en el moment en què estem realitzant l'exercici o després. Les primeres es produeixen perquè hi ha una acumulació dels metabòlits, que provoquen dolor i inflamació, en no haver-hi una suficient irrigació sanguínia que depuri la zona. Les segones es deuen a la fatiga excessiva de les fibres, que en acabar l'exercici veuen disminuïda la seva capacitat de relaxació.

El primer que cal fer per tractar una contractura és prevenir-la, i per a això que millor que fer un bon escalfament per preparar el múscul abans de l'esforç. Una programació progressiva en intensitat de les càrregues també ajudarà, de menys a més és el principi d'intensitat. Un bon treball de flexibilitat també les evita en millorar la distensió del múscul i facilitar la recuperació del múscul després de l'entrenament.

Un cop tenim una contractura no queda més remei que tractar-la. No és convenient tractar una contractura per si mateix amb massatges inapropiats o fàrmacs aconsellats, el millor és anar al metge o fisioterapeuta perquè vegi de quin tipus de contractura es tracta i quin és el millor mètode per al tractament, entre els quals es trobaran:

-Miorelaxants i antiinflamatoris: certs fàrmacs aconsegueixen relaxar la musculatura i reduir la contracció. Se solen utilitzar sobretot en els casos en què el dolor és molt acusat. Sempre han d'estar prescrits per tu metge

- Calor local: sol ser molt útil en aconseguir un efecte relaxant i analgèsic.

- Massatges: com hem dit abans els massatges han de donar-se per personal qualificat, sinó la contractura anirà a pitjor. El massatge provocarà un augment del flux sanguini que millora la recuperació de teixits i neteja de metabòlits més de propiciar una relaxació del múscul, reduint la tensió i per tant el dolor.

Els estiraments i l'activitat lleugera a l'aigua són aconsellables darrere la fase aguda de la contracció

No hay comentarios:

Publicar un comentario