martes, 18 de diciembre de 2012

Massatge en l'esport

Cada dia més gent va al massatgista esportiu a alleujerir els seus dolors, sobrecàrregues, contractures, trencaments o pinçaments musculars, però la gran majoria nomes acudim quan el dolor és gairebé insuportable.
La necessitat del massatge esportiu s'ha d'entendre com a part del propi entrenament de la persona de fer esport cada dia o amb molta freqüència, ja que el que hem de tenir clar és que és importantíssim avançar-se al dolor i prevenir lesions.
S'entén com a massatge esportiu al mecanisme físic que s'executa, en la majoria dels casos, amb una tècnica manual per tal de millorar el rendiment i l'estat físic de qualsevol persona que realitzi esport, encara que podria ser aplicat en persones que no ho realitzen amb la mateixa finalitat.
El massatge en si no és més que un conjunt de maniobres manuals encaminades tant a preparar els teixits de l'esportista per a la competició (massatge pre competició), com recuperar una vegada que l'activitat esportiva ha conclòs (massatge post competició) o per curar teixits danyats (massatge de rehabilitació).
Diem que pot ser aplicat a persones que no fan esport ja que les lesions sofertes pels esportistes no són particulars d'ells i poden ser similars a les que es produeixen en moltes altres activitats no relacionades amb l'esport, com el treball, tasques domèstiques, vida social, ballar o activitats socials.
Quan el múscul està adolorit la causa passa a segon pla ja que el dany que s'hagi produït en els teixits musculars és independent de la causa que el va produir. Per tant les tècniques fonamentals de massatge busquen totes la mateixa finalitat, tractar la persona, no a l'esport.
Quan es realitza un massatge esportiu, aquest es diferencia del terapèutic en que sol ser més profund i intens. Per norma general es basa en elements del massatge suec clàssic i incorpora una combinació de tècniques d'estiraments, compressions, friccions, tonificació, així com tècniques avançades de pressió com poden ser el Nuad Bo Rarn o el Shiatsu.
El massatgista esportiu ha de barrejar totes les tècniques que domini, basant-se sempre en un coneixement estricte de la tècnica que aplica i aportant al pacient tots els consells pertinents tant per a la realització de la sessió de massatge com per al tractament posterior.
Com ja hem dit el massatge explícit per a l'esportista s'aplica per prevenir i lluitar contra la fatiga, incrementar la capacitat de treball i com a suport en el tractament de les lesions, per la qual cosa hi ha quatre moments en què hem d'acudir a rebre un massatge :
- Massatge de manteniment: es basa en realitzar un massatge regular programat que es basi en l'enteniment d'anatomia i dels músculs utilitzats en un esport, i que siguin més prolífics a causar problemes. Així s'ajuda a l'atleta a mantenir o millorar el moviment i la flexibilitat muscular.

 -
Massatge pre competició: s'usa com un escalfament previ a la prova de competició per tal d'augmentar la circulació i reduir l'excessiva tensió muscular i mental abans de la competició. Es basa en les necessitats de l'esport, l'esportista i de l'esdeveniment, podent ser relaxant o estimulant.

  -
Massatge post-esdeveniment: la seva funció principal és reduir els espasmes musculars i l'augment metabòlic que passa amb exercici rigorós. Ajuda a l'esportista en el procés de recuperació de l'esforç realitzat per tornar a l'entrenament o nova la competició, reduint el risc de lesió.

  -
Massatge de rehabilitació: per molt que s'intenti prevenir qualsevol lesió habitualment es pateixen rampes, trencaments, sobrecàrregues, contractures ... que produeix dolor i fins i tot impedeixen seguir entrenant o competir. Amb aquest massatge es accelerar el procés de curació, reduint el dolor i aportant noves solucions durant el procés de rehabilitació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario