martes, 25 de diciembre de 2012

¿26" o 29"?

Si ets dels que vol comprar-se una bicicleta de muntanya i estàs buscant i buscant models segur que t'haurà sorgit la pregunta: em compro una bici de muntanya amb rodes de 29 " o una 26"? Fins fa relativament poc les de 26 "ocupaven tot el mercat però sembla que les de 29" o "Niners" han arribat per quedar-se.
Molts diu que qui roda amb una bici de 29 "no vol tornar a la de 26". Però per comprar aquest tipus de bici hem de tenir en compte diverses coses: tipus de terreny pel qual solem moure'ns, la nostra alçada, pes o proves en les que volem competir. 

- Les avantatges de les rodes de 29 "
En tenir un major diàmetre, aquest tipus de roda passa amb major facilitat per sots i obstacles com arrels. Diguem que rodar per terrenys no gaire complicats i oberts és molt més fàcil o menys incòmode amb una 29 ".
Aquest tipus de rodes permet una gran velocitat de rodatge. Tingues en compte que per cada pedalada que donem, la distància que avancem serà major i la roda té més inèrcia. Això sí, per moure la roda necessitem les cames, no hi ha miracles. Però si el terreny permet rodar, amb aquest diàmetre la velocitat es pot veure incrementada substancialment. Molt còmodes també per rodar si solem trepitjar asfalt.
És una bici ideal per ciclistes alts. I amb alts em refereixo a més de 1'75, on l'alçada de la roda i la geometria dels quadres es va a adaptar a les característiques morfològiques. Amb això no volem dir que les 29 "estiguin descartades per a aquells que són d'estatura menor. 

- Els inconvenients de les rodes de 29 "
Els inconvenients jo els posaria entre cometes, ja que dependrà molt de per a què volem la bici. Un d'ells és la menor maiobrabilidad en camins estrets o molt tècnics. Cal tenir en compte que unes rodes més grans comporten menys capacitat de maniobra.
És de lògica pensar que a major grandària de roda més pes. No serà un increment molt notori, però si busquem minimitzar el pes al màxim pot ser alguna cosa a tenir en compte. L'estètica, per a molts, també pot ser alguna cosa a tenir en compte, ja que unes rodes tan grans fan a la bici una mica més tosca i "rara" a la vista.
Costa més moure la roda en pendents pronunciades. Amb un major diàmetre de roda i més pes, en una pujada de les fortes si pots notar aquest desavantatge en les 29 ". Si en aquest tipus de pujades hi ha trams tècnics ho notaràs molt més, a causa del menor maneig que vam veure abans. 

Conclusions, quin tipus de bici em compro?
Jo sobretot faria referència al terreny que solem trepitjar amb la bici. Si som més de camins amples sense molts requisits tècnics, tipus via verda o camí obert, les rodes de 29 "són la millor opció per rodar ràpid i millorar la capacitat d'absorbir irregularitats d'aquest terreny.
Si per contra ens agrada més ficar-nos per camins impossibles, amb fortes pujades, corbes, peralts o grans descensos, caldrà valorar la nostra perícia per manejar una 29 "en aquestes condicions o simplement seguir amb les de 26".
Quant a l'alçada del ciclista, jo personalment no ho veig un impediment per passar-nos a un altre tipus de roda més gran. Pot ser que els ciclistes alts o de segments corporals més llargs vegin beneficis en aquest tipus de bici, però els que són més baixos no han de tenir prohibit l'ús de les 29 ".
El més important de tot és provar una bici de 29 "i notar quines sensacions ens produeix, sobretot pels terrenys on solem muntar. De res serveix que t'expliquin el bonic que és una cosa si tu mateix no ho comproves i notes que té beneficis per a tu. Jo personalment em quedo amb les de 26 ", sobretot pel tipus de rutes que puc fer per muntanya.
Per als indecisos, dir-vos que en un futur no gaire llunyà veurem bicicletes  de 27,5 ". Això pot suposar la fi de les de 26 "o simplement una major gamma de rodes per escollir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario